Opleiding voor mensen met faal-of rijangst

 

Voor eigenlijk iedereen geldt dat ze zenuwachtig zijn voor een examen. Of dat nu een examen is voor paardrijden, school of het rijexamen. Dat is vaak de 'gewone' spanning. Hierdoor ga je wel wat minder goed presteren maar nog steeds goed genoeg om te slagen. Toch zakken veel mensen de eerste keer.

Iedereen kent het woord faalangst. En veel mensen die rijexamen gaan doen zeggen dat ze het hebben. Globaal kan je stellen dat er 2 soorten faalangst zijn: de eerste is door onvoldoende kennis en ervaring, de tweede is door angst om te mislukken.

Het overgrote deel van de kandidaten die zeggen faalangst te hebben, heeft de eerste vorm. Ze weten dus zelf heel goed dat ze bijvoorbeeld het onderdeel kruispunten niet goed beheersen. Hierdoor verwachten ze zelf dus al dat ze gaan zakken. Deze vorm is vrij simpel op te lossen door pas examen te gaan doen als je genoeg zelfvertrouwen hebt, dus er zelf ook vanuit gaat dat je gaat slagen.

De tweede soort van faalangst komt voort uit de angst om te mislukken. Deze soort zorgt ervoor dat het normale denken en doen geblokkeerd wordt waardoor het rijden onmogelijk wordt. Omdat er veel verschillende oorzaken mogelijk zijn zal de instructeur met de leerling hierover gesprekken hebben. Om zo uiteindelijk erachter te komen waardoor de faalangst ontstaat of is ontstaan, zo kan er vervolgens aan een oplossing gewerkt worden.